Cum ajung?

Destinatie Cavnic

Directia catre Cavnic pornind din Baia Mare este pe drumul de Sighetul Marmatiei. Exista indicatoare rutiere speciale pentru partia SuperSki Cavnic in intersectiile principale si pe drum.

Info Cavnic

Intre varfurile Mogosa, Rotunda si Hika ale muntilor Gutin se afla orasul Cavnic, pe o vale deosebit de pitoreasca pe care isi aduna apele raul Cavnic.

Orasul este situat in centrul judetului Maramures, la 30km de municipiul Baia Mare si 40km de municipiul Sighetu Marmatiei. Este inconjurat de 5 comune: Sisesti la Sud-Vest, Ocna Sugatag la Nord, Budesti si Baiut la Nord-Est, Cernesti la Sud.

Datorita regiunii muntoase, verile la Cavnic nu sunt prea calduroase, temperaturile medii nedepasind decat rareori 30 grade Celsius. Iernile insa, sunt in general blande care insa abunda in precipitatii. Stratul de zapada este in mod normal de aprox. 1 metru, iar temperaturile sub -20 grade Celsius sunt exceptii de scurta durata.

Din cele 2359 hectare ale localitatii, 1458 sunt paduri. In vastele paduri de conifere predomina molidul; paduri de fag pure sau in amestec cu alte foioase se gasesc pe culmile mai putin inalte. Climatul de aici nu permite practicarea agriculturii, majoritatea terenurilor fiind ocupate cu pasuni naturale care necesita amenajare si tratament pentru imbunatatirea calitatii si cantitatii masei vegetale.

In localitate se afla cea mai mare exploatare miniera de minereuri complexe neferoare din Romania.

In Cavnic exista aproximativ 5495 de locuitori. Legatura cu celelalte localitati este asigurata de drumul judetean DJ184 si DJ109F:

  • DJ184: Baia Sprie – Cavnic (20km)
  • DJ109F: Sighetu Marmatiei – Cavnic (45km)
  • DJ109F: Cavnic – Baiut (20km)

Distanta fata de drumul European: 30km.
Distanta fata de drumul national DN18: 20km.
Cea mai apropiata cale ferata se afla in Baia Mare: 35km.

Transportul urban este asigurat de URBIS S.A. Baia Mare iar cel interurban de AZUR S.A. Baia Mare.
Cavnicul se afla in zona de acoperire a retelelor de telefonie mobila GSM Connex si Orange, Zapp si are instalata o centrala telefonica digitala.

Tara Maramuresului

Taram al bisericilor de lemn, al picturilor religioase pe sticla, de o bogatie folclorica si mitologica nemaintalnita, Tara Maramuresului se gaseste la Nord de Transilvania, in Nord Vestul Romaniei, acoperind o suprafata de peste 3,300 km patrati.

Protejata in mod natural la sud, est si vest de munti maiestuosi si de meandrele lenese ale Raului Tisa la nord, aceasta regiune adanc impregnata de mit si istorie a ramas aproape neatinsa de influentele secolului XX. Descendenti directi ai dacilor liberi, morosenii au stiut sa-si pastreze traditiile si obiceiurile intacte de-a lungul secolelor. Taranii inca mai poarta la munca campului vesminte tesute in casa, schimbandu-le de sarbatori cu straie brodate in culorile traditionale: alb, rosu si negru.

Romani, Maghiari, Evrei, Germani, Ucraineni, neamuri diverse si de diferite confesiuni, au convietuit si au binecuvantat aceste locuri, lasand pentru eternitate semne ale existentei lor. Natura darnica, oamenii primitori, obiceiuri si traditii ancestrale, monumente istorice si obiective turistice unicat in lume, sunt cateva din argumentele unei calatorii fantastice in Maramures.

Situare

Maramuresul este situat in chiar centrul Europei, limitele geografice ale continentului fiind echidistante fata de acest tinut.

Muntii Maramuresului

Asezare: in extremitatea nord vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina.

Vecini: la nord-Ucraina; la vest-Satu Mare; la sud-Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud; la est-Suceava.

Suprafata: 6. 304 km2 (respectiv 2,6 % din teritoriul tarii).

Populatie: 535.000 locuitori.

Orase: BAIA MARE-resedinta de judet (cu 150.000 locuitori, la poalele Muntilor Gutâi, pe raul Sasar, cu nesecate comori de frumusete, intr-un univers aparte); Baia Sprie; Borsa; Cavnic; Seini, Sighetu Marmatiei; Tg. Lapus; Viseu de Sus.

Relieful: este predominant muntos, in general accidentat, inaltimile variind intre 200 m in depresiuni si 2.300 m pe culmile muntilor (care reprezinta prin excelenta 3/4 din teritoriu). Are aspectul unui larg amfiteatru natural. Depresiunea Maramuresului este inconjurata de munti in totalitate, la sud-vestul ei aflandu-se muntii vulcanici Oas, Gutai si Tibles, la est Muntii Maramuresului si la sud-est Muntii Rodnei (cu vf. Pietrosu de 2.303 m), cu creste ascutite si prelungi, abrupturi impunatoare si vai pitoresti. Mai cuprinde parti din Subcarpatii Transilvaniei, Podisul Somesan, Dealurile vestice.

Clima: este diferentiata, in functie de diversitatea formelor de relief, temperat continentala, cu vanturi din directia sud-vest si sud-est.

Cursurile de apa: brazdeaza ca un paienjenis, de la Tisa cu afluentii sai: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara, Ieud, Botiza), ce taie depresiunea printr-o vale larga marginita de terase, la Somesul din sud, cu afluentii: Lapus, Bârsau, precum si izvoarele cu apa minerala: Borsa, Craciunesti, Breb, Botiza.